torsdag 2 januari 2014

Tillbaka till vanligheten

Så där ja! Stora killarna har börjat skolan efter jullovet idag. Snart börjar, vad min farfar kallade "Åxvikona". Hurra, hurra! De många långa veckorna efter jul utan helger och extra ledigheter som jag gillar, liksom farfar gjorde! Oxveckorna är sköna vardagar, rutiner och vanligt liv som bäst.

Nu är det dags att börja städa! Jag ju liksom lite i otakt med övriga världen vad gäller det där! Får nog säga som min mamma: "Tänk om alla vore som jag! Det skulle ju inte bli till nåt!" Men ja, jag får alltid en släng av städdille EFTER jul, inte i december som brukligt och traditionsenligt. Jag tror det är inbyggt i mig, denna städrytm som känns lätt provokativ.  Men jag städar inte i januari för att vara tvärtemot normen. Inte nu längre åtminstone! Nu är jag modig nog att erkänna att jag oftast har ett totalt ointresse för städning överlag och att jag ogillar traditionsenliga måsten om möjligt ännu mer. Sen har jag med åren blivit praktisk också! Dels har jag under många år jobbat extra mycket i december o väldigt mycket mindre i januari. Tidsbrist och en ofta rätt fulltecknad december almanacka gör att jag inte tycker mig ha tid att städa skåp o lådor till jul. Och handen på hjärtat, vem bryr sig, egentligen? Sen är det årets mörkaste tid, vi tänder ljus, släcker lamporna o myser, vem ser dammet på byrån och råttorna under den?

Men, förutom att nåt händer i min hjärna så fort vi byter almanacka på väggen, kommer ljuset tillbaka och allt syns bättre i januari. När solen börjar lysa och julpyntet åker tillbaka i sin låda vill jag verkligen röja. Jag ska försöka låta bli att ta bort mina få julsaker till efter trettondagshelgen. Men "fixa-lekrummet" projektet här innan jul gav mig inspiration till att röja bland minnessakerna. Jag har en låda, längst in i garderoben, där jag samlar livsminnen. Morsdagskort, farsdagspresenter, teckningar, tidningsurklipp o biljetter osv i all oändlighet. Den där lådan letade jag efter och i, här före jul för att hitta foton på sönerna från dagis tiden. Jag hittade vad jag sökte, slutligen, efter mycket letande och bestämde mig: första januariprojektet 2014 blir att komprimera innehållet i den där lådan. Och detta projekt innefattar då att först städa bort allt som är i vägen för att komma åt lådan i fråga. Och hela jag är verkligen inspirerad! Det var rätt mycket där som verkligen inte behöver sparas för eftervärlden. Och det som verkligen är kära minnen från åren som gått har bara slängts in i lådan och ligger där utan nån som helst ordning.

Jag ska nu med sopsäck under armen ta mig in i garderoben. Sen är frågan om jag kommer ut ur garderoben igen eftersom jag har en tendens att fastna i minnen när jag hittar gamla brev, foton och andra minnen med hög nostalgifaktor... Men jag är rätt duktig på att kasta också, om jag är på rätt humör!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar